A gombóc új ruhája


Egy hagyományosnak számító recepttel jövök ma, amit szerintem mindegyikőtök ismer, hiszen ki ne evett volna már túrógombócot. Most viszont ne a hagyományos napközis verzióra gondoljatok, mivel én az eredt recepttel ellentétben nem pirított zsemlemorzsában forgattam meg az elkészült gombócokat, hanem vaníliasodóval öntöttem le és hogy a ropogós fíling is megmaradjon, került még rá egy kis darált mogyorópraliné is.
Az alaprecept a januári TV Paprika magazinból származik, de higgyétek el nem bánjátok meg ha az én verziómat is kipróbáljátok.

Túrógombóc vaníliasodóval és mogyorópralinéval

Hozzávalók: (25 db kicsi gombóchoz)
a túrógombóchoz:
25 dkg túró
2 kicsi tojás
2 evőkanál barna cukor
2,5 evőkanál búzadara
2,5 evőkanál zsemlemorzsa
2 dkg olvasztott vaj
fél citrom reszelt héja
egy csipet só
a vaníliasodóhoz:
2,5 dl tej
3 tojás sárgája
2 evőkanál barnacukor
fél rúd vanília
a pralinéhoz:
5 dkg durvára vágott mogyoró
5 dkg cukor

A gombóchoz a túrót áttörjük és hozzáadjuk a tojás sárgáját, a cukrot, a búzadarát, a zsemlemorzsát, a citrom reszelt héját és az olvasztott vajat. A tojások fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük és belekeverjük a túrós masszába. 20 percig pihentetjük és közben a vizet felforraljuk. A gombócokat az enyhén lobogó vízbe dobjuk, és amikor feljönnek a víz felszínére még 3-4 percig főzzük.
A vaníliasodóhoz a tejet fölmelegítjük és közben a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral. Amikor a tej már meleg, de még nem forr, lassan hozzákeverjük a tojáshoz. Visszaöntjük a lábosba és állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Vigyázzunk, hogy nehogy csomós legyen.
A pralinéhoz a cukrot karamellizáljuk és beleöntjük a durvára vágott mogyorót és egy pár percig kevergetjük. Kivajazott fémtálra terítjük és megvárjuk, amíg megszilárdul. Mozsárban apróra törjük. 
Tálaláskor a gombócokat megöntözzük a vaníliasodóval és meghintjük az apróra zúzott mogyorópralinéval.


Megjegyzések

  1. Micsoda verzió! Csodáalatos! Én nagyon is el tudom képzelni, hogy a túró és a vanília milyen jól apsszol egymáshoz. Megkóstolnám szívesen:)

    VálaszTörlés
  2. Akkor hajrá! Nagyon egyszerű elkészíteni:)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések