Versenytorta
Korábban már posztoltam a facebook-on és az instagram-on ezt a versenyre készült tortát, aminek a receptjét nagyon sokan kértétek. Nem is nagyon fűznék ehhez sok szöveget, szánjátok rá az időt, tervezzetek előre és biztos a siker. Az íze pedig visz mindent. Minden falat maga a csoda.
Körtés mogyoró praliné torta
Fűszeres
sült körte
Hozzávalók:
450 g hámozott kockázott
kemény körte
52 g vaj
60 g barna cukor
1 rúd fahéj
6 hüvely kardamom, a
magjai mozsárban összetörve
A kockázott körtét egy
kicsi tepsibe tesszük, beletesszük a
többi hozzávalót, fóliával lefedjük és 150 C-os sütőben 30-40 perc alatt
félpuhára sütjük. Leszűrjük, majd 20 cm-es torta formába tesszük és
fagyasztjuk.
Étcsokoládé
cremaux
Hozzávalók:
110 g 60 %-os étcsokoládé
1 db M-es tojás
70 ml tejszín
110 ml tej
Olvasszuk meg az
étcsokoládét. A tejet, a tejszínt és a tojást tegyük egy tálba és sűrítsük be,
majd lasssan öntsük az olvasztott csokira. Keverjük össze és hagyjuk hűlni. Ha
kihűlt öntsük a körte tetejére.
Brownie
Hozzávalók:
100 g 60 %-os étcsokoládé
100 g vaj
50 g liszt
4 g sütőpor
90 g cukor
1 csipet só
3 tojás
80 g durvára vágott
mogyoró
A csokit és vajat
olvasszuk össze egy tálban. A lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót keverjük
össze, majd öntsük rá az olvasztott csokit. Ezután üssük bele a tojásokat és
kézi habverővel jól keverjük el, a tetejét pedig szórjuk meg a mogyoróval.
Öntsük a masszát 22 cm-es sütőpapíros torta formába és süssük 180 C-os
előmelegített sütőben 25-30 percig.
Fehércsokis
praliné mousse
Hozzávalók
a pralinéhoz:
75 g hámozott pirított
mogyoró
75 g cukor
a
mousse-hoz:
450 g enyhén felvert
tejszín
225 g fehér csokoládé
3 tojás sárgája
50 g cukor
30 ml víz
6 g zselatin 30 g hideg
vízben megduzzasztva
½ rúd vanília
Először a pralinét
készítjük el. A cukrot karamellizáljuk, beletesszük a durvára vágott mogyorót
és szilikonlapra simítjuk, hogy megszilárduljon. Ha kihűlt, egy zacskóba
tesszük és sodrófával összetörjük.
Elkészítjük a mousse-t.
Olvasszuk meg a fehér csokit. A vízből és a cukorból 118 C-os szirupot
keszítünk. Közben elkezdjük felverni a tojások sárgáját a vanília kikapart magjával. Folyamatos keverés
mellett óvatosan a tojáshoz csurgatjuk a szirupot és tovább verjük, hogy a
tojás habos legyen, de még meleg. Hozzáadjuk a zselatint, majd az olvasztott
csokit. Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd keverjük bele az enyhén felvert tejszínt
és legvégül az összetört pralinét.
Kakaós
glaze burkolat
Hozzávalók:
115 g víz
130 g cukor
48 g sötét kakaópor
94 g tejszín
6 g zselatin 30 g vízben megduzzasztva
1 evőkanál hidegzselé
(opcionális)
A cukrot és a kakaóport
összekeverjük, majd hozzáadjuk a vizet és a tejszínt. 100 C-osra melegítjük,
majd feloldjuk benne a zselatint és hozzáadjuk a hidegzselét. Turmixoljuk,
folpackkal lefedjük és félretesszük hűlni. Előző este érdemes elkészíteni és
hűtőben hűteni. 27-29 C-os használjuk.
Torta
összeállítása
Egy 22 cm-es tortaforma
egyik oldalára folpackot húzunk, úgy hogy nem legyen rajta egyetlen ránc sem.
A brownie szélét kissé
levágjuk, hogy bele tudjuk majd nyomni a moussba.
Beleöntjük a formába a
praliné mousse felét, ebbe tesszük a megfagyott körte-csoki réteget. A mousse
másik fele következik, majd belenyomjuk a piskótát. Egy éjszakát fagyasztjuk.
Másnap a glaze-t
felmelegítjük, majd visszahűtjük 30-35 C-ra. A tortáról lehúzzuk a keretet és
leöntjük a glaze-el.
Szia! Itt a vágási felületen olyan, mintha lenne még egy reteg- ez csak látszat?
VálaszTörlés(Ill a mousse-nal a receptbol kimaradt a vanília, csak a hsz-nel van.)
Megcsináltam ma anyósomnak, holnap meglátjuk :)
Szia! Javítom is a vaníliát. Köszi, hogy észrevetted. Igen, az eredeti verzióban volt egy crumble ropogós réteg, de annyira hosszú lett volna akkor a recept, hogy inkább nem tettem bele. A ropogós réteget a brownie-ba szórt mogyoró adja itt. Jaj nagyon izgulok, hogy sikerült.
TörlésSzia!
TörlésEgyetlen baj volt vele, h vagaskor a mousse lágy volt, ezért nem lehetett igazán szép szeletet szelni. De az íze kárpótolt ;) annak ellenére is, h kardamomot sehol nem kaptam hozzá, ill a brownie-bol kihagytam a mogyorót!
Mindenki odavt, h milyen eszméletlen finom, szóval nagyon köszönöm a receptet! :)