Versenytorta


Korábban már posztoltam a facebook-on és az instagram-on ezt a versenyre készült tortát, aminek a receptjét nagyon sokan kértétek. Nem is nagyon fűznék ehhez sok szöveget, szánjátok rá az időt, tervezzetek előre és biztos a siker. Az íze pedig visz mindent. Minden falat maga a csoda. 


Körtés mogyoró praliné torta

Fűszeres sült körte
Hozzávalók:
450 g hámozott kockázott kemény körte
52 g vaj
60 g barna cukor
1 rúd fahéj
6 hüvely kardamom, a magjai mozsárban összetörve

A kockázott körtét egy kicsi tepsibe tesszük, beletesszük  a többi hozzávalót, fóliával lefedjük és 150 C-os sütőben 30-40 perc alatt félpuhára sütjük. Leszűrjük, majd 20 cm-es torta formába tesszük és fagyasztjuk.

Étcsokoládé cremaux
Hozzávalók:
110 g 60 %-os étcsokoládé
1 db M-es tojás
70 ml tejszín
110 ml tej

Olvasszuk meg az étcsokoládét. A tejet, a tejszínt és a tojást tegyük egy tálba és sűrítsük be, majd lasssan öntsük az olvasztott csokira. Keverjük össze és hagyjuk hűlni. Ha kihűlt öntsük a körte tetejére.

Brownie
Hozzávalók:
100 g 60 %-os étcsokoládé
100 g vaj
50 g liszt
4 g sütőpor
90 g cukor
1 csipet só
3 tojás
80 g durvára vágott mogyoró
A csokit és vajat olvasszuk össze egy tálban. A lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót keverjük össze, majd öntsük rá az olvasztott csokit. Ezután üssük bele a tojásokat és kézi habverővel jól keverjük el, a tetejét pedig szórjuk meg a mogyoróval. Öntsük a masszát 22 cm-es sütőpapíros torta formába és süssük 180 C-os előmelegített sütőben 25-30 percig.

Fehércsokis praliné mousse
Hozzávalók a pralinéhoz:
75 g hámozott pirított mogyoró
75 g cukor
a mousse-hoz:
450 g enyhén felvert tejszín
225 g fehér csokoládé
3 tojás sárgája
50 g cukor
30 ml víz
6 g zselatin 30 g hideg vízben megduzzasztva
½ rúd vanília

Először a pralinét készítjük el. A cukrot karamellizáljuk, beletesszük a durvára vágott mogyorót és szilikonlapra simítjuk, hogy megszilárduljon. Ha kihűlt, egy zacskóba tesszük és sodrófával összetörjük.
Elkészítjük a mousse-t. Olvasszuk meg a fehér csokit. A vízből és a cukorból 118 C-os szirupot keszítünk. Közben elkezdjük felverni a tojások sárgáját a vanília kikapart magjával. Folyamatos keverés mellett óvatosan a tojáshoz csurgatjuk a szirupot és tovább verjük, hogy a tojás habos legyen, de még meleg. Hozzáadjuk a zselatint, majd az olvasztott csokit. Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd keverjük bele az enyhén felvert tejszínt és legvégül az összetört pralinét.


Kakaós glaze burkolat
Hozzávalók:
115 g víz
130 g cukor
48 g sötét kakaópor
94 g tejszín
6 g zselatin 30 g vízben megduzzasztva
1 evőkanál hidegzselé (opcionális)

A cukrot és a kakaóport összekeverjük, majd hozzáadjuk a vizet és a tejszínt. 100 C-osra melegítjük, majd feloldjuk benne a zselatint és hozzáadjuk a hidegzselét. Turmixoljuk, folpackkal lefedjük és félretesszük hűlni. Előző este érdemes elkészíteni és hűtőben hűteni. 27-29 C-os használjuk.

Torta összeállítása

Egy 22 cm-es tortaforma egyik oldalára folpackot húzunk, úgy hogy nem legyen rajta egyetlen ránc sem.
A brownie szélét kissé levágjuk, hogy bele tudjuk majd nyomni a moussba.
Beleöntjük a formába a praliné mousse felét, ebbe tesszük a megfagyott körte-csoki réteget. A mousse másik fele következik, majd belenyomjuk a piskótát. Egy éjszakát fagyasztjuk.


Másnap a glaze-t felmelegítjük, majd visszahűtjük 30-35 C-ra. A tortáról lehúzzuk a keretet és leöntjük a glaze-el. 


Megjegyzések

  1. Szia! Itt a vágási felületen olyan, mintha lenne még egy reteg- ez csak látszat?
    (Ill a mousse-nal a receptbol kimaradt a vanília, csak a hsz-nel van.)
    Megcsináltam ma anyósomnak, holnap meglátjuk :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Javítom is a vaníliát. Köszi, hogy észrevetted. Igen, az eredeti verzióban volt egy crumble ropogós réteg, de annyira hosszú lett volna akkor a recept, hogy inkább nem tettem bele. A ropogós réteget a brownie-ba szórt mogyoró adja itt. Jaj nagyon izgulok, hogy sikerült.

      Törlés
    2. Szia!
      Egyetlen baj volt vele, h vagaskor a mousse lágy volt, ezért nem lehetett igazán szép szeletet szelni. De az íze kárpótolt ;) annak ellenére is, h kardamomot sehol nem kaptam hozzá, ill a brownie-bol kihagytam a mogyorót!
      Mindenki odavt, h milyen eszméletlen finom, szóval nagyon köszönöm a receptet! :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések