Balatoni ízek


Nekem a levendulaszörpről mindig a csodás balatoni nyaralások jutnak eszembe. A káptalantóti piacon, az izzó napsütésben barangolva, bizony mindig jól esik elszürcsölni egy nagy pohár jéggel teli limonádét, vagy csak egyszerűen a strandon meginni egy-egy pohárkával. Az íze, akár egy nagy csokor levenduláé, miközben mégsem tolakodó és ha egy kis citromot is adunk hozzá, akkor valódi frissítő bomba lesz belőle.

Hogy ne csak kánikulában élvezhessük az ízét és hogy bármikor felidézhessük a balatoni nyarakat, most először belevetettem magam a levendula szörp készítésbe. Az egész konyha úgy illatozott, mint egy provanszi kúria, de minimum mint egy tihanyi parasztház. :)

Ha ti is nagy levendula szerelmesek vagytok, próbáljátok ki ezt a végtelenül egyszerű szörpöt, majd kínáljátok jó sok jéggel. Cheers!


Levendula szörp

Hozzávalók:
1 nagy csokor levendula
1 liter víz
1 kg cukor
1 citrom
1 csapott teáskanál citromsav

A vizet és a cukrot forraljuk össze. A levendulát mossuk meg és vágjuk le a virágokat. A citrom héját burgonyahámozóval vágjuk le, a levét facsarjuk ki. Tegyük minden hozzávalót a szirupba és hagyjuk ázni néhány órán át. Szűrjük le, újra forraljuk fel és töltsük sterilizált üvegekbe. Pár percig fordítsuk fejjel lefelé, majd bugyoláljuk be jól az üvegeket és hagyjuk úgy kihűlni. 



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések