Frasier tart


Minden tavasszal a legjobban talán azt az időszakot várom, amikor végre finom, illatos epret lehet kapni a piacon. Természetesen nem azokra a sápadt, ízetlen jószágokra gondolok, amiket már februárban árulnak, hanem az erőteljes pirosakra és édesekre, melyekkel csodásan lehet díszíteni nem csak a sütiket, hanem akár a salátákat is. 
A korábbi frasier tortámból született most egy ilyen kis csinos tart vagy ahogy felénk mondják kosárka, ami akár a húsvéti asztalon is jól mutathat. Ugye milyen jó, hogy ilyen későre esik húsvét? 
A krém mennyisége kb. 20 kosárkára elég, de nem is baj ha több lesz a tészta, hiszen jól fagyasztható és bármikor bevethető. 


Frasier tart

Hozzávalók:
a kosárkához (Korponai Péter receptje alapján):
335 g liszt
42 g darált mandula
125 porcukor
200 g vaj
3 g só
73 g tojás
a mousseline krémhez:
250 g tej
1 vaníliarúd
30 g tojássárgája
60 g cukor
25 g keményítő
85 g puha vaj
eper
eperlekvár

A tarte-hoz összekeverjük a lisztet, a mandulát, a sót és a porcukrot. Belekockázzuk a hideg vajat és morzsásra keverjük a robotgéppel. Hozzáadjuk a tojást és egynemű tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagoljuk és a hűtőben legalább egy órát pihentetjük. Kivesszük a hűtőből, 2-3 mm vastagra nyújtjuk és kör alakú kiszúróval kiszúrjuk. Nem írtam méretet, mert nem tudom kinek mekkora formája van, az enyém 7 cm átmérőjű. A tésztát a formába nyomkodjuk, a lelógó széleket levágjuk és 5 percre a fagyasztóba tesszük. Azért van erre erre szükség, hogy süléskor ne ugorjon össze a tészta. 
170 C-os előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, majd hagyjuk a kosarakat kihűlni.

Elkészítjük a krémet.  A tejet és a vanília kikapart magját felmelegítjük. A tojások sárgáját a cukorral és a keményítővel kikeverjük, majd lassan öntsük rá a meleg tejet. Visszatesszük a tűzhelyre és sűrítsük be. Öntsük át egy keverőtálba és habverővel verjük amíg lehűl 30 C-osra. Folyamatos keverés mellett hozzáadagoljuk a lágy vajat és elkeverjük benne. Szép sima selymes krémet kell kapnunk. Megtöltjük vele a tésztákat, a tetejére pedig jó sok epret pakolunk. 
A lekvárt felmelegítjük és megkenjük meg vele az eperszemeket, hogy szép fényesek legyenek. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések