Könnyű málna



Mint ahogy az a posztjaimból kiderült, az utóbbi időben nagy kedvenceim lettek a mousse torták. Szeretem őket, mert az ízük könnyed, a készítésük igazi kihívás és ízben teljesen más kategóriát képviselnek, mint a hagyományos torták. Szerintem nem túlzok, ha azt állítom ők a torták Maserati-i, de minimum Ferrari-i. Nem nagyon szoktam ilyen típusú bejegyzéseket közzétenni itt a blogon, mert nem szeretem mások receptjét sajátomként feltüntetni, de ezúttal kivételt teszek. Egyrészt azért, mert ez három recept általam összegyúrt verziója, a saját ízlésemre alakítva, másrészt pedig azért, mert az egyik legnépszerűbb posztom volt az instán.


Málnás túrómousse torta

Hozzávalók:
a piskótához:
100 g vaj
100 g porcukor
100 g tojás
100 g liszt
1/2 citrom reszelt héja
a túrómousse-hoz:
175 g túró
60 g porcukor
100 ml tejszín
1/2 citrom reszelt héja és leve
4 g zselatin
a joghurtos málnához:
115 g málnapüré
115 g görög joghurt
50 g cukor
5 g zselatin
100 g tejszín 
a tetejére:
100 g málnapüré
30 g cukor
2 g zselatin

A vajas piskótához a vajat a porcukorral habosra keverjük. A tojást villával összekeverjük és fokozatosan a vajas részhez adagoljuk. Ezzel is jól kikeverjük. Végül belereszeljük a citrom héját és a lisztet, amit spatulával dolgozunk bele. Sütőlapra két 18 cm átmérőnél kicsit nagyobb kört kenünk a tésztából és 180 C-os előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Félretesszük hűlni. Ha kihűlt 18 cm-es kört szúrunk ki belőle. Az egyiket a tortakarika aljára tesszük.

A túrós részhez a túrót áttörjük, a porcukor felével és a citrom héjával összekeverjük. A zselatint egy kevés hideg vízben megduzzasztjuk. A citrom levét a maradék cukorral felmelegítjük és feloldjuk benne a zselatint. Elkeverjük a túróval. Végül a tejszínt habbá verjük és óvatosan a túróhoz keverjük. Ráöntjük a piskótára és rátesszük a következő lapot.

A joghurtos málnához a málnapürét felmelegítjük a cukorral.  A zselatint hideg vízbe áztatjuk és a meleg málnában feloldjuk. Belekeverjük a joghurtot és a habbá vert tejszínt. Ezt öntjük a második lapra. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.

A tetejére az eredeti tortának fehércsoki glaze-t tettem, de mivel nekem ez mindig van a fagyasztómban így pontos mennyiséget egy ekkora tortához nem tudok írni. Helyette nagyon jól passzol rá a málnazselé.
A málnát a cukorral összemelegítjük és elkeverjük benne a megduzzasztott zselatint. Hűlni hagyjuk, majd a torta tetejére öntjük. 


Megjegyzések

  1. Szia! Segits kerlek,hogy hol tudok olyan foliat venni amivel a mousse tortak keszitesenel a format belulrol kibelelhetem?nagyon koszonom!!

    VálaszTörlés
  2. Szia! Segits kerlek,hogy hol tudok a mousse tortakhoz foliat venni,amivel a format belulrol korbe tudom belelni? Nagyon koszonom!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Torta wax névén keress rá!

      Törlés
    2. Szia! Vagy vastag fóliát, mondjuk írásvetítő fóliát méretre tudsz vágni.

      Törlés
  3. A mennyiségek egy normál tortához aránytalanok. És sajnos ennyi adag tésztából nem lehet 2 lapot csinálni. Újra kéne gondolni ezt a receptet a mennyiségekkel. Az alapötlet amúgy szuper. Megcsináltam,de a második piskótalapot helyettesítenem kellett babapiskótával. Ez persze menet közben derült ki és ilyenkor igen bosszantó,ha valamire nem úgy készülsz...valamint ebből az adag tejszínhabból sohasem lesz elég mousse krém. Tetejére is kevés a málnazselé. Tehát aki ennek a receptnek nekiáll, az számoljon azzal,hogy kb 2-3szoros adagokkal kell dolgoznia. Úgy lesz belőle valami. És ezt nem rosszindulatból írom, hanem mert ha recept szerint csinálod ugy jársz mint én egy lapos tortád lesz csak...a kép,ami fent van nem fedi a valóságot!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom számodra mit jelent a normál torta méret, de ez a mennyiség egy 18 cm átmérőjű tortához elég, amint azt a receptben is írtam. Ha nagyobb méretben készül, akkor természetesen arányosan nagyobb adagot kell készíteni. A málnazselé a tetején bőven elég, ez csak azért kell rá, hogy ne száradjon ki a mousse, de aki többet szeretne, az tegyen többet.

      Törlés
    2. Normál tortaformában csináltam. Nem az volt a gond. De finom lett és ez a lényeg.

      Törlés
  4. Szia! A zselatin alatt zselatinlapra gondolsz?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vagyis mindegy, hogy zselatinport vagy lapot használok, csak a mennyiség stimmeljen? :)

      Törlés
    2. Szia! Igen mindegy. Én lapot használtam, amit hideg vízben kell beáztatni. Ha port használsz, akkor 5-szörös mennyiségű vízben áztasd be és azt tedd a krémbe.

      Törlés
    3. Nagyon köszi! Ma sütöm meg dupla adaggal. :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések