Ha a blognak illata lenne...


Többször készült már a konyhámban babka, de eddig csak csokis változatban. Mivel maradt egy kevés pisztáciapasztám a torta készítésből, így nem volt kérdés, hogy most valami másban próbálom ki. A pisztácia nálunk az örök favorit, amit ha egy kis kardamommal feldobunk igazi ízorgia keletkezik belőle. Babkába töltöttem ezt a csodát és olyan illat lengte be a konyhát még másnap is, hogy mindenkinek összefutott a nyál a szájában.
A babka receptje az Akik elmentek péknek c. könyvben jelent meg, a tölteléket pedig már én alkottam.


Pisztáciás kardamomos babka

Hozzávalók:
a tésztához:
170 g finomliszt
60 g víz
1,5 db tojás
50 g cukor
1 narancs reszelt héja
15 g élesztő
5 g só
75 g puha vaj
a töltelékhez:
80 g vaj
40 g porcukor
40 g pisztácia paszta vagy finomra darált sótlan pisztácia
1 teáskanál őrölt kardamom
1,5 teáskanál őrölt fahéj
a sziruphoz:
20 g víz
20 g cukor

A tésztához a hozzávalókat a vaj kivételével összegyúrjuk és addig dagasztjuk, amíg el nem válik az edény falától. A vajat apránként a tésztához adjuk, mindig megvárva, hogy beledolgozza a gép. Amikor az összes vajat beledolgoztuk, lefóliázzuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Nekem nem volt ennyi időm, így csak 2 órát pihent a hűtőben, majd kb. 1,5 órát a pulton. 
Elkészítjük a tölteléket. A vajat és a porcukrot összeolvasztjuk, beletesszük a pisztáciát és a fűszereket, majd a hűtőben visszahűtjük.
A tésztát lisztezett deszkán 25*35 cm-es téglalapra nyújtjuk, úgy hogy a rövidebb oldala legyen felénk. A tölteléket rákenjük, de a szélén fél centit szabadon hagyunk. A két hosszabb oldalát kissé behajtjuk, majd a távolabb eső rövidebb oldalt is, a felénk eső részt pedig vízzel bekenjük, majd elkezdjük magunk felé feltekerni. Hosszában kettévágjuk és összecsavarjuk, majd a végeit összecsípjük. kivajazott formába tesszük, letakarjuk és 60-90 percet pihentetjük. 
A sütőt 190 fokra melegítjük és kb 20 perc alatt készre sütjük. 
Közben elkészítjük a cukorszirupot. Egy kis edényben a vizet és a cukrot összemelegítjük és a kisült babkára öntjük. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések