Olasz nyaralás a konyhában


A napokban egy könyvesboltban bóklásztam és persze, mint mindig az első utam megint először a szakácskönyvek felé vezetett. Éppen az egyik kenyérsütős könyvet lapozgattam, amikor megtaláltam ezt a focaccia receptet. A fotók alapján rögtön tudtam, hogy ez lesz az igazi, ez kell nekem (így tehát lefényképeztem, mármint a könyvből a receptet, tudom, hogy ez ördögtől való de a szükség néha nagy úr) Tény, hogy ez nem egy 1 óra alatt elkészülő kenyérlepény, amiről a legtöbb helyen olvashatunk, hanem egy olyan igazi olasz focaccia, ami visszahozza az olaszországi nyaralások ízét.
Az állaga lágy, puha, tele óriási lyukakkal, még másnap is tökéletes és egyszerűen nem lehet abbahagyni. Sok munka nincs vele, nem kell dagasztani, viszont jó néhány óra kell neki, hogy megfelelően megérjen a tészta. Próbáljátok ki és ezután amint időtök engedi mindig ilyet fogtok sütni.

                       bekeverés után                                                              4. hajtogatás után
Foccacia

Hozzávalók:
40 dkg kenyérliszt
4 g friss élesztő
320 ml langyos víz
1,5 teáskanál só
olívaolaj

A lisztet szitáljuk egy tálba és keverjük bele a sót. A vízben oldjuk fel az élesztőt. Az élesztős vizet öntsük a liszthez és egy fakanál segítségével jól keverjük össze. Nem kell gyúrni, dagasztani, annyi kell csak, hogy összeálljon a tészta. Öntsünk a tészta köré olívaolajat, egy kicsit emeljük meg a tésztát, hogy befolyjon alá. Folpackal légmentesen zárjuk le. 1 óra múlva hajtogassuk át a tésztát. Óvatosan nyúljunk alá a tésztának az egyik oldalán majd hajtsuk fel a közepéig. Ezt ismételjük meg a szemközti oldallal is. Forgassuk el a tálat 90 fokkal, majd ismét hajtogassunk. Fedjük le újra és pihentessük egy órát. A hajtogatást és a kelesztést ismételjük meg még kétszer. Mindig óvatosan bánjunk a tésztával, a keletkező légbuborékokat próbáljuk ne tönkretenni. Az utolsó kelesztés után egy nagy tepsit jól olajozzunk ki és öntsük rá a tésztát. Óvatosan lapítsuk ki a tésztát, úgy hogy ismét nem bántjuk a légbuborékokat. Úgy a legegyszerűbb ha alulról megfogjuk a szélét és óvatosan kihúzzuk 30*24 cm-esre. Újra hagyjuk kelni 30 percet (közben letakarjuk egy konyharuhával), majd előmelegítjük a sütőt 230 C-ra. 
30 perc után megöntözzük olívaolajjal, megszórjuk a kedvenc feltétünkkel (aszalt paradicsom, rozmaring, hagyma, stb) és megbökdössük néhány helyen az ujjunkkal. 15-20 perc alatt készre sütjük. 






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések