Palackba zárt tavasz/nyár
Az idén valahogy minden korábban érkezett. Nem volt tél, azaz volt, de ha jól emlékszem, egy morcos keddi napra esett, aztán szinte februárban megérkezett a tavasz és néhol már szinte április végén beköszöntött a nyár. A szakemberek ennek nyilván a hátrányait hajlamosak kihangsúlyozni, de a pozitív gondolkodás jegyében én igenis örülök annak, hogy korán jött és hosszasan tartott az eperszezon, vagy hogy már májusban megjelent, sőt néhol már le is érett a korai cseresznye és meggy. De ami talán a legfontosabb, hogy ennek a mediterrán időjárásnak köszönhetően bizony minden gyümölcsnek isteni az íze idén, sokkal de sokkal zamatosabbak, mint valaha. Ebből egyenesen következik tehát, hogy már így június elején azzal büszkélkedhetem, hogy az eperből és meggyből készült lekvárok is a polcokon sorakoznak, erre azt hiszem eleddig még sosem volt példa.
Marcipános meggylekvár
Hozzávalók:
20 dkg marcipánmassza lereszelve
10 dkg cukor
1 kg meggy (tisztított súly)
1 csomag 3:1 dzsemfix
A meggyet és a cukrot összekeverjük és egy kicsit állni hagyjuk, hogy levet eresszen. Beletesszük a reszelt marcipánmasszát és botmixerrel pépesítjük. Én hagytam benne egész szemeket is. Ezután hozzáadjuk a dzsemfixet és föltesszük főni. Forrástól számított 3-5 percig főzzük, majd sterilizált üvegekbe töltjük. Az üvegeket 5 percig fejre állítjuk, majd jól bebugyolálva hagyjuk teljesen kihűlni.
Csokis-fűszeres meggylekvár
Hozzávalók:
1 kg meggy
15 dkg cukor
1 csomag dzsemfix
1 rúd vanília kikapart magja
3-4 szem kardamom mozsárban megőrölve
5 dkg 70 %-os étcsokoládé
Ugyanúgy készítjük elő a meggyet mint az az előzőnél, csak beletesszük a fűszereket is. Amikor megfőtt a lekvár, belekeverjük az apróra tördelt csokoládét. Ha elolvadt benne a csoki, üvegekbe töltjük, 5 percre fejre állítjuk és jól bebugyolálva hagyjuk kihűlni.
Eperlekvár
Hozzávalók:
2 kg eper (tisztított súly) összevágva
500 g befőző cukor 3:1
ízlés szerint 1 csokor bazsalikom apróra vágva
Az epret és a befőzőcukrot egy edénybe öntjük és hagyjuk, hogy levet eresszen. Föltesszük főni és forrástól számított 5-8 perc múlva ellenőrizzük, hogy elég sűrű-e. A végén ízesíthetjük apróra vágott bazsalikommal. Én a felét simán hagytam, a másik felébe került a bazsalikom.
Sterilizált üvegekbe töltjük, 5 percre fejre állítjuk és jól bebugyolálva hagyjuk kihűlni.
Eperlekvár recepted nincs véletlenül? :)
VálaszTörlésDe igen, a bejegyzés végén:)
VálaszTörlésNem tudom, hogy nem vettem észre... Köszi! :)
TörlésA marcipánosnak nagyon megörültem!
VálaszTörlésMa reggel felbontottuk, hogy teszteljük és mindenkinek nagyon ízlett. Igazából abba sem lehet hagyni....)
VálaszTörlésNa, tegnap gyorsan megcsináltam mind a két meggyes receptet, mennyei lett, nagyon köszönöm az ötleteket!
VálaszTörlésNagyon örülök neki, nálunk is nagy kedvenc lett.
VálaszTörlésNagyon örülök neki, nálunk is nagy kedvenc lett.
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlés