Karantén keksz


Annyi, de annyi kekszet készítettem már, aminek a receptjeit mind megtalálhatjátok itt a blogon, de ez az egyik kedvencem, mégpedig azért, mert napok után is ropogós marad. Számomra az igazi keksz két ismérve: ropogós és mindig van benne csoki. Valószínű ezért is a gyengém például a vaníliás karika. 

Az alábbi keksz receptje a kedvenc könyvemben található, amit azonban kénytelen voltam egy kicsit módosítani, mert nekem túl édes volt, valamint kicsit fűszereztem és a csoki mennyiségén is változtattam. Így alakult ki a a szerintem tökéletes végeredmény, de hogy valóban így van-e azt majd ti mondjátok meg. 

Azok is álljanak neki bátran, akinek nincs otthon robotgépük, hiszen az sem nem kell hozzá, mindent kézzel keverünk. A megadott mennyiségből kb. 40-45 db keksz lesz. Ha esetleg túl soknak gondoljátok ezt a mennyiséget, akkor is keverjétek be a teljes adagot, a felét pedig nyugodtan tegyétek a fagyasztóba, ahonnan alkalom adtán, bármikor előkaphatjátok... 


Csokis diós keksz

Hozzávalók:
200 g vaj
180 g barna cukor
40 g porcukor
2 közepes tojás
300 g liszt
1 csipet só
ízlés szerint őrölt kardamom, fahéj vagy tonkabab
1/4 mokkáskanál sütőpor
200 g darabolt dió
150 g darabolt étcsokoládé

A vajat és barna cukrot egy tálba mérjük és spatulával összedolgozzuk. Hozzáadjuk a porcukrot és azzal is elkeverjük. A tojások következnek, majd a liszt, a só, a sütőpor és a fűszerek. Amikor már jól összekeveredett a száraz és a nedves anyag, beledolgozzuk a diót és a csokoládét.
A masszát két részre osztjuk, folpackba csomagoljuk és két hurkát sodrunk belőle. Jó szorosan tekerjük, hogy ne legyen benne hézag, mert ott szétesne sülés közben. Hűtőben egy éjszakát pihentetjük.

Másnap a sütőt előmelegítjük 190 C-ra. A tésztákat kivesszük a hűtőből és recés késsel 1/2 cm vastag szeletekre vágjuk. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk és kb, 7 perc alatt megsütjük. Hagyjuk a tepsin kihűlni, mert melegen még puha. Amikor kihűl isteni ropogós lesz. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések