Sósan édes vagy édesen sós?


Mostanában egyre sűrűbben kísérletezem olyan édességekkel, amelyekben a sós és az édes ízek keverednek. Szeretem nagyon ezeket a kontrasztokat, hiszen így a megszokott ízekhez képest teljesen izgalmas, új ízkombinációk jönnek létre. Sós karamellel nyilván már mindenki találkozott, ugye ebben a sós íz nagyon jól kiemeli az édes  karamell ízét, viszont én most gondoltam egyet és csokoládéval vegyítettem. Egy szuper puha brownie alapú keksz született belőle, melynek a ropogósságáról a mogyoró gondoskodik, a pontot az „i”-re pedig az teszi fel, hogy ez a mogyoró bizony sózott. Azt kell mondjam, hogy új kedvenc született. 


Sós mogyorós brownie keksz

Hozzávalók:
250 g étcsokoládé
50 g vaj
2 db közepes tojás
100 g barna cukor
1/2 tk sütőpor
1 csipet só
60 g liszt
1 nagy marék sós mogyoró durvára vágva

Az étcsokit a vajjal olvasszuk össze, majd tegyük félre hűlni. A tojásokat a cukorral verjük habbá és óvatosan forgassuk bele az olvasztott csokiba. Dolgozzuk bele a sóval és a sütőporral elkevert lisztet, majd tegyük hűtőbe, hogy megdermedjen. 
Vegyük ki a hűtőből és kanállal formázzunk gombócokat. Pakoljuk sütőpapíros tepsire, kissé lapogassuk le, majd szórjuk meg a mogyoróval. Hagyjunk a gombócok között helyett, mert terülni fog. 200 C-os előmelegített sütőben süssük 8-9 percig. Amikor megsült, még puhák a kekszek, de így jó, mert még keményedni fog. Hagyjuk tepsiben kihűlni, majd dobozban tároljuk.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések