Bogyós csokoládé


Nincs is szebb látvány ilyenkor, mint egy nagy tál bogyós gyümölcs. Ha pedig mindez egy torta tetején csücsül, akkor az már tényleg maga mennyország. Soha nem bírok ellenállni ennek a sok szép gyümölcsnek és ebből adódóan mindig többet veszek a kelleténél. De ebből sosincs gond, hiszen ilyenkor azonnal beindul a fantáziám és valami finomság sül ki belőle. A hétvégén a piacozás után alig vártam, hogy hazaérjek és egy ilyen csodát varázsoljak. A tejszínhab kötelező mellé!

Donna Hay receptje alapján.


Csokoládés habcsókos torta

Hozzávalók:
240 g étcsokoládé
180 g vaj
2 egész tojás
4 tojás szétválasztva
60 g barna cukor
vaníliakivonat
50 g finomliszt
1/2 teáskanál sütőpor
40 g pirított darált mogyoró
120 g porcukor
1 teáskanál ecet
3 teáskanál kukoricakeményítő
25 g kakaópor
50 dkg vegyes bogyós gyümölcs

A csokoládét és a vajat olvasszuk össze és tegyük félre hűlni. 
A mogyorószemeket pirítsuk meg, dörzsöljük le a héját és ha kihűlt daráljuk le. 
A 2 tojást és a 4 tojás sárgáját a cukorral és a vaníliával verjük habosra, amíg szép halvány színe lesz. Adjuk hozzá az olvasztott csokoládét, a szitált lisztet, a sütőport és a darált mogyorót és egy spatulával jól keverjük el. Egy 23 cm-es tortaforma aljába vágjunk kerek sütőpapírt és öntsük bele a keveréket. 160 C-os előmelegített sütőben süssük kb. 25 percig. Ha megsült vegyük ki s ütőből és tegyük félre egy kicsit hűlni.
A tojásfehérjét verjük habbá és fokozatosan kanalazzuk bele a cukrot. Akkor jó a hab, ha szép fényes. Adjuk hozzá az ecetet és keverjük egy kicsit tovább. Szitáljuk bele a keményítőt és a kakaóport, és egy spatulával keverjük el. Borítsuk a kisült torta tetejére a habot, simítsuk el és toljuk vissza a sütőbe, majd vegyük fel a hőmérsékletét 180 C-ra. Süssük 20-25 percig, amíg a hab megkeményedik. Ha megsült vegyük ki a sütőből és hagyjuk egy kicsit hűlni. Egy késsel óvatosan vágjuk körbe és vegyük le a tortakarikát. Rácson hagyjuk teljesen kihűlni, és pakoljuk meg a tetejét sok finom gyümölccsel. Tejszínhabbal tálaljuk.



Megjegyzések

  1. Gyönyörűen néz ki, biztosan nagyon finom is :) Én is imádom a bogyós gyümölcsöket ;-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések