Gesztenyefa(törzs)


Nincs is csodálatosabb dolog, amikor mondjuk a karácsonyi menü után egy csodaszép fatörzs tortával leped meg a családot és mindenki elájul milyen gyönyörű és persze milyen finom is. Pedig a látszat ellenére bizony ez is egy végtelenül egyszerű desszert, ami ráadásul gyorsan elkészül. Sajnos manapság én is időhiánnyal küzdök, tehát úgy kell összerakni nagy napi menüt, hogy mindenre jusson idő és ne félholtan essek be a fa alá. A hétvégén leteszteltem és mivel pontosan fél óra alatt sikerült összedobni, eldöntöttem, hogy ez lesz a karácsonyi menü záróakkordja. Az már csak hab a tortán, hogy liszt nélkül készült, tehát gluténérzékenyek is bátran nekifuthatnak!


Gesztenyés fatörzs

Hozzávalók:
a piskótához:
6 db tojás
6 evőkanál barna cukor
4 evőkanál kakaópor
2 evőkanál darált mandula
mandulakivonat
csipet só
a krémhez:
20 dkg cukrozott gesztenyepüré
2 dl tejszín
15 dkg mascarpone
a mázhoz:
7 dkg étcsokoládé
0,7 dl tejszín

A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját a cukorral, a mandulakivonattal és 6 evőkanál vízzel habosra keverjük. Belekeverjük az átszitált kakaóport, a mandulát és a sót. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és az előző masszával óvatosan elkeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsire öntjük, elsimítjuk és 180 C-os előmelegített sütőben kb.10 perc alatt készre sütjük. Még melegen a sütőpapírral együtt feltekerjük és hagyjuk kihűlni. 
A krémhez a gesztenyét villával összetörjük, hozzáadjuk a mascarponét és a tejszínt, majd habverővel habosra keverjük. Ha túl kemény lenne a krém, adhatunk még hozzá tejszínt. 
A krémet a kihűlt piskótára kenjük és föltekerjük. 
A mázhoz a tejszínt fölmelegítjük és beletördeljük a csokoládét. Amikor megolvadt benne a csoki, hűtőbe tesszük egy kicsit hűlni, hogy ne legyen túl folyós. A piskóta rudat kettévágjuk, összeillesztjük és a csokimázzal bekenjük. Jégcukorral vagy porcukorral díszítjük.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések