Tavaszi frissesség turbolyával


A házunk mögötti közös kis kertben már javában zöldell a friss turbolya, amiről én is csak néhány éve tudtam meg, hogy nem holmi gyom, hanem egy valódi fűszernövény. Gyakorlatilag tényleg bármerre megtalálható: út mentén, játszótereken, parkokban és még sorolhatnám…. Persze arra azért érdemes odafigyelni, hogy ne egy szmogos, forgalmas út mellől gyűjtsük be... 
Ezúttal friss tavaszi zöldségleves készült belőle a hétvégén, amiből egy tányérral sosem elég. Próbáljátok ki, mert semmihez nem hasonlítható az az érzés, mikor saját maga szedi az ember legalább az egyik hozzávalót.



Tavaszi zöldségkrémleves turbolyával

Hozzávalók:
2 vékony szál petrezselyemgyökér
3-4 szál sárgarépa
1 pici fej zeller
1 csokor újhagyma
1/2 fej karalábé
2-3 cikk fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
2 db nagyobb méretű burgonya
só, bors
1,5 liter zöldségalaplé
egy nagy csokor turbolya
3 dkg vaj

A zöldségeket megtisztítjuk és kockára vágjuk. Az olajban megfuttatjuk a hagymát és hozzáadjuk a zöldségeket. Pár percig kevergetjük, majd felöntjük az alaplével. Ízesítjük sóval, borssal és puhára főzzük a zöldségeket. A turbolyát megmossuk és felaprítjuk, majd a megfőtt leveshez adjuk. Beledobjuk a vajkockát és simára turmixoljuk. Ezzel el is készült a finom zamatos tavaszi leves.


Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések