2016. április 1., péntek

Coconut drive


A húsvét utáni nagy zabálások után bevallom nem terveztem egy darabig édességet készíteni, de mit csináljak, ha egyszer egyből Kakaórocker szülinapja következett közvetlenül a húsvét után? És lehet egy ünnepi vacsorát úgy elkészíteni, hogy kihagyom a desszertet?:)Naugye, hogy: NEM! J Tortában nem is gondolkodtam, mert az ünnepelt nem egy nagy tortarajongó, így valami neki való könnyedebbet dobtam össze. A Creme brulee-re esett a választás és tudjátok miért? Mert egyszerű mint az egyszeregy és az a roppanós réteg a tetején... A creme brulee hozzávalói a legegyszerűbben: 5 dl tejszín (amit helyettesíthetünk részben kókusztejjel, mandulatejjel, stb), 5 tojás sárgája, 5 kanál cukor. Ennyi... a többi már tényleg csak fantázia kérdése, ki mivel szeretné még ízesíteni. Nálunk kókuszos készült, mivel a szülinapost ezzel lehet a legjobban levenni a lábáról.:)


Kókuszos creme brulee

Hozzávalók (4 adag):
2,5 dl tejszín
2,5 dl kókusztej
2 evőkanál kókuszreszelék
5 evőkanál cukor +  a karamellizáláshoz
5 tojás sárgája
opcionálisan kókuszlikőr

A tejszínbe belerakjuk a kókuszreszeléket és egy éjszakát áztatjuk, hogy a minél erőteljesebb kókuszízt érjünk el. Másnap leszűrjük és hozzáadjuk a kókusztejet. Kis lábosban felmelegítjük. Közben a tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd óvatosan, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a felmelegített tejszínt. Kis hőálló tálkákba töltjük, amit egy tepsibe pakolunk. Felöntjük annyi forró vízzel, hogy a tálkákat félig ellepje és 150 C-os előmelegített sütőbe toljuk. 40-45 perc alatt készül el. Közben ellenőrizzük, mert nagyban függ a tálka mélységétől. Akkor jó, ha egy kicsit még remeg a közepe. Hűtőbe tesszük 3-4 órára, hogy kihűljön. Tálalás előtt megszórjuk cukorral (ne barnával, mert az nagyon megég a tetején) és karamellizáló pisztollyal karamellizáljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése