Dukkah


Tavaly a Konyhakiállításon találkoztam először ezzel az egyiptomi fűszerkeverékkel és annyira megfogott, hogy szívem szerint akkoriban szinte minden ételhez ezt használtam volna. Sajnos nagyon hamar elfogyott és valahogy a feledés homályába merült. A napokban a konyhaszekrényben pakolászva azonban megtaláltam az üvegét, beleszagoltam és újra előjöttek az emlékek: újra éreztem az ezzel fűszerezett ételek ízét. Nem volt mit tenni cselekednem kellett. Utánanéztem a neten, hogy pontosan milyen hozzávalókat tartalmaz és elkészítettem a saját verziómat. Mondhatnám azt, hogy tökéletes lett, de ugye mindenkinek más az ízlése, ezért próbáljátok ki és mondjátok meg ti, hogy tényleg így van-e!
És hogy mihez használhatjátok? Húsok, halak ízesítéséhez, friss sajtokhoz vagy csak egyszerűen kenyérrel és egy kis olívaolajjal. Az én személyes kedvencem: friss sajtos golyókat gyúrunk és a fűszerben meghempergetjük. Egyrészt jól mutat a vendégváró asztalon, másrészről higgyétek el mindenki odáig lesz tőle. Keverésre fel!


Dukkah fűszerkeverék

Hozzávalók:
50 g mogyoró
50 g szezámmag
1 evőkanál koriander
1 evőkanál római kömény
1 teáskanál édeskömény
1 evőkanál borskeverék
1 csapott teáskanál só

Egy száraz serpenyőben pirítsuk meg a mogyorót, majd tegyük félre hűlni. Ha kihűlt mozsárban törjük apróra, de legyenek benne kisebb darabok. Ezután pirítsuk meg a szezámmagot is, és ha kihűlt keverjük a mogyoróhoz. Következnek a fűszerek. A koriandert, a kétféle köményt addig pirítsuk, amíg illatozni kezd és kihűlés után ezt is törjük meg mozsárban. A legvégén a borsot pirítjuk és törjük. Keverjük még hozzá a sót és készen is van a csodálatos fűszerünk.


Megjegyzések

  1. Már alig várom, hogy elkészíthessem ezt a csodát ...Most utazom haza Svédországból és holnap már csinálom is meg ....EZ AZ OLDAL VALAMI CSODA ....Köszönet érte....

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések