Profiterror:)



Bevallom számomra mindig cél és egyben nagy feladvány is, hogy valamilyen különleges desszerttel kedveskedjek a családnak hétvégén. Ilyenkor egyértelműen valami olyannal szeretek előrukkolni, amit egyrészről mindenki szeret, másrészről exkluzív, azaz aminek az ember lánya nem áll neki csak úgy bármelyik nap. Nálunk ilyen a profiterol (vagy ahogy egy étteremben olvastam:profiterror:)). Az a legviccesebb a történetben, hogy igazából nagyon egyszerű elkészíteni, mégis elég ritkán kerül a desszertes asztalra. Tudom, nagyon sok helyen lehet kapni, de az igazán autentikus és finom változatért, azért elég messze kell menni. Szóval hét közben megsütöttem a tésztát, hétvégén pedig elkészítettem hozzá a krémet és megtöltöttem a fánkokat. Mivel falatnyi méretű fánkokat készítettem, nagyon sok lett egy adagból, így a töltetlen tészta felét visszadugtam a fagyasztóba, hogy legközelebb pillanatok alatt összedobhassak belőle valami finomat. Mert ezt a tésztaalapot bizony nem csak vanília vagy csokikrémmel lehet megtölteni, hanem akár fagyival vagy gyümölccsel összekevert tejszínhabbal is. A lehetőségek száma határtalan...


Profiterol csokis és vaníliás töltelékkel

Hozzávalók:
a tésztához:
1 dl tej
1 dl víz
20 dkg liszt
10 dkg vaj
20 dkg liszt
fél tk. só
fél tk. cukor
a töltelékhez:
5 dl tej
1 rúd vanília
12 dkg cukor
6 tojás sárgája
4 dkg finomliszt
3,5 dkg étcsokoládé
2 dl tejszín
a díszítéshez:
5 dkg ét- és fehércsokoládé
jégcukor és cukrozott mogyoró

Először a tésztát készítjük el. A tejet és a vizet a cukorral és a sóval egy lábosba öntjük és belekockázzuk a vajat. Felmelegítjük, majd amikor már a vaj elolvadt, fokozatosan hozzákeverjük a lisztet. Egy percig kevergetjük, hogy a tészta egy gombóccá álljon össze. Áttesszük egy nagy tálba és a tojásokat egyenként hozzáadjuk.Fakanállal vagy robotgéppel keverjük bele. Nagyon kell rá vigyázni, hogy csaj akkor adjuk hozzá a következő tojást, ha előző már jól elkeveredett. Lefedjük és egy órára félretesszük pihenni.
A tésztát nyomózsákba töltjük és kicsi kis halmokat nyomunk a sütőpapíros tepsire. Hagyjunk köztük helyet, mert nőni fognak a tészták. 190 C-os előmelegített sütőbe toljuk és 10 percig sütjük. Ezután lejjebb vesszük a hőfokot 130 C-ra és még tíz percig sütjük. Nagyon fontos hogy ezt betartsuk, mert különben a tészta összeesik. Én légkeveréses sütőben sütöttem. Sülés közben ellenőrizzük a tésztát, mert minden sütő más lehet. 

A töltelékhez a tejet a cukor felével és vanília kikapart magjaival és a vaníliarúddal forrásig melegítjük.
A tojások sárgáját a maradék cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet. A forró tejet lassan a tojásos masszához csorgatjuk, úgy hogy közben kevergetjük, majd visszatesszük a tűzre. Folyamatos keverés mellett besűrítjük a krémet. Vigyázzunk, nehogy túlfőzzük, mert akkor a tojás megfő benne és csomós lesz. A krémet két részre osztjuk és az egyikben elkeverjük az étcsokoládét. Megszórjuk a krémek tetejét porcukorral, hogy ne bőrösödjön és félretesszük hűlni.
Amikor kihűltek a krémek, a tejszínt kemény habbá verjük és belekeverjük a krémekbe. 
A tölteléket vékony csöves nyomózsákba töltjük és kis lyukat fúrva a fánkon megtöltjük krémmel. Amikor az összes fánkot megtöltöttük, megolvasztjuk a kétféle csokoládét és a csokisat a fehércsokiba mártjuk, a vaníliásat pedig az étcsokiba. A tetejét megszórhatjuk jégcukorral és cukrozott mogyoródarabokkal. 



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések