2014. július 24., csütörtök

Poppy seeds



Nagyon régen tettem fel már receptet, aminek prózai okai vannak, hiszen itt a nyár, nyaralás, a vízparton lógás és még sorolhatnám minek az ideje….
De most itt vagyok és újra egy egyszerű, de annál nagyszerűbb édességet hoztam, aminek ihlete a káptalantóti piacon jött. A torta elkészítése kapcsán igazából nincs semmi különös, ami az extrát jelenti az maga a sárgabarackos öntet. Csodálatos összhangban vannak ugyanis egymással, lehetetlen abbahagyni és ízig vérig nyári!



Csokoládés máktorta levendulás-sárgabarackos öntettel

Hozzávalók:
a tortához:
12 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
1/2 kávéskanál fahéj
1 csipetnyi só
10 dkg darált mák
10 dkg vaj
10 dkg cukor
1 rúd vanília kikapart magjai
2 tojás
2,5 dl tej
10 dkg csokoládé durvára vágva
az öntethez:
4 evőkanál sárgabaracklekvár (lehetőleg házi)
1 teáskanál szárított levendulavirág
1 teáskanál rózsavíz (elhagyható)
a torta tetejére pirított dió

Az egész diószemeket sütőben egy kissé megpirítjuk, majd durvára vágjuk és hűlni hagyjuk.
A tortához a vajat és a cukrot robotgéppel habosra keverjük, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat. 
A lisztet, a mákot, a sót, a sütőport és a fahéjat összekeverjük és a tejjel felváltva a vajas masszához keverjük, majd belekeverjük a vaníliát és a csokoládét. 
A masszát kapcsos tortaformába öntjük és 18 C-os előmelegített sütőben 35-40 per alatt készre sütjük. 
Az öntethez a lekvárt és a levendulát annyi vízzel elkeverjük, hogy folyós masszát kapjunk és fölmelegítjük. Fél órát állni hagyjuk, hogy a levendula íze átvegye a lekvárt, majd sűrű szitán átpasszírozzuk, hogy szép selymes legyen az öntet. A végén hozzáadjuk a rózsavizet. 
Tálaláskor a tortát szeletekre vágjuk, megöntözzük a barackos öntettel, majd megszórjuk a durvára vágott pirított dióval. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése