København


Joggal kérdezhetnétek ki az a nem normális, aki június végén ahelyett, hogy a tengerparton süttetné a hasát, inkább északra utazik fagyoskodni? Hát mi...  (Különben is északon is van tenger) :)
A történet egyébként röviden annyi, adódott egy kihagyhatatlan lehetőség, hogy Koppenhágába utazhatunk és mivel nem mindennap történik ilyen, nem gondolkodtunk sokat rajta és belevágtunk a kalandba. Három csodálatos napot töltöttünk tehát a dán fővárosban és az alábbi alapkövetkeztetéseket vontuk le:
- a dánokat nem zavarja az akár 5 percenként változó időjárás. Nem számít, hogy most fúj a szél vagy esik az eső, tudják, hogy ez csak átmeneti állapot és már készülődnek is a grillezésre. Számukra a grillezés az a foglalatosság, amit bárhol és bármikor képesek művelni: köztéren, lakásuk erkélyén, tengerparton stb…
- A dán 19 fok és magyar 19 fok között van minimum 3-4 fok eltérés, nem kell mondanom, hogy a magyar 19 fok javára:)
- Az utakon való átkelésnél nem csak az autókra kell figyelni, hanem a bringásokra is. Eszméletlen mennyiségű bicikli(s) van mindenhol, a város forgalmának állítólag 40 %  így bonyolódik.
- A „nyári” időszakban rendkívül hosszúak a nappalok, még este 10-kor is bőven százágra süt a nap és olyan érzése van a gyanútlan turistának,  mintha csak délután 4 óra lenne! Tehát ezt szokni kell, nem is kicsit. Viszont ugyanebből a szituációból adódik az, hogy a nap beesési szöge teljesen más, ami olyan varázslatos nappali fényeket produkál olykor, hogy az hihetetlen.
- Az árakat nem a mi pénztárcánkhoz lőtték, főleg ami az étkezést illeti… Bizony egy nem egész kilós kenyér simán tud akár 1600 Ft-nak megfelelő dán koronába is kerülni. Nyilván a hiba nem az ő készülékükben van, ott bizony ilyen az életszínvonal. Szóval nagyon nem érdemes számolgatni…
- Mindenhol beszélnek angolul és mindenhol lehet kártyával fizetni, MINDENHOL!!
- A házak ablakait sehol sem takarják függönyök, ezért belátni a lakásokba és mindenütt gyönyörű, letisztult a berendezés, de ez ugyanúgy elmondható a városképről is is, nemhiába Koppenhága a design fővárosa.

a továbbiakról meséljenek a képek:

Channel

Nyhavn-New Heaven (nem, ez nem photoshop, ez a valóság)


Ebéd itt

A kis hableány

Oresund a csodahíd

Valaki atomerőművet épít, van aki ésszel él...

Ez már a jövő


Ház a tónál (csatornánál)

Bringamennyország


Tivoli, repülés a város felett

Kocsma

Midsummer festival


Piac

és végül a nagy mesemondó

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések