2014. június 18., szerda

Óvók



Minden szülő életében eljön egyszer az a nap, amikor gyermekét bölcsödébe, óvodába kerülésekor olyan emberekre hagyja, akikről tulajdonképpen nem tud semmit, ha durván akarok fogalmazni szinte teljesen idegenek számára. Aki már megélte a fentieket, minden bizonnyal ismeri ezt a semmihez sem hasonlítható, furcsa érzést. Aztán persze, ahogy telnek - múlnak a napok, hetek, hónapok, ezek a kezdetben „idegeneknek” számító emberek egyszer csak észrevétlenül szerves részei lesznek a család életének. Hol az esti vacsoránál, hol a fürdésnél kerül róluk szó, hol egy kirándulás során vagy éppen egy otthoni rajzolás közben jutnak eszünkbe valamiről. Ismerik, értik és átérzik a problémáinkat, velünk aggódnak, ha éppen aggódásra van ok, velünk örülnek, ha valami olyan büszkeségre okot adó dolog történik, ami bizony az ő érdemük is. Az ő munkájuk tehát élethivatás. Azt gondolom, sokkal nagyobb felelősség van rajuk, mint egy gyárigazgatón, egy felsővezetőn, vagy éppen egy politikuson, hiszen ők (is) nevelik gyermekeinket, tőlük is függ, rajtuk is múlik, milyen lesz, hogyan boldogul majd az életben az, aki számunkra mindennél fontosabb. Találó rájuk a szó: Óvók…
Bevallom mi nagyon szerencsésnek gondoljuk magunkat, hiszen két áldott jó(fej), mosolygós óvónénivel és egy ugyanilyen dadusnénivel éljük színes mindennapjainkat. Mikor eljött az idei nyári szünet előtti utolsó nap, nem volt kérdés, hogy Lucával egyesítve erőinket valami kézzel készült finomsággal köszönjük meg nekik az első ovis évet és sajnos búcsúzzunk el egyiküktől…


Levendulás keksz by Limara

Hozzávalók:
200 g finomliszt
100 g őrölt mandula
70 g porcukor
200 g vaj
csipet só
1 citrom reszelt héja
2 teáskanál szárított levendula
1 tojás sárgája

A lisztet, a mandulalisztet, a sót, a porcukrot, a levendulát és a vajat a késes betétű robotgépbe mérjük, majd morzsásra dolgozzuk. Hozzáadjuk a tojást és azzal is alaposan elkeverjük. 
A tésztát egy fóliába csomagoljuk, majd pár órára, de lehet egy-két napra is, hűtőbe tesszük.
2-3 mm vastagságúra nyújtjuk és kiszaggatjuk. 170 C-os előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Dupla adagot sütöttem és a következő adagba nem tettem mandulát, hanem annyival megnöveltem a liszt súlyát. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése