Kismókusoknak
Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a 2014-ben is marad a zászlómon a gyorsaság és a könnyen elkészíthetőség. Így van ez tehát az alábbi desszertnél is, aminek rákfenéje abban rejlik, hogy a tésztájában nincs egyáltalán liszt, tömény mogyoróíz az egész. Elkészíthető csak úgy vasárnap délután is, de szerintem akár szülinapi tortaként is simán megállja a helyét.
A receptet Stahl magazinból vettem, amin persze egy kicsit módosítottam.
Csokis mogyorótorta
Hozzávalók:
17 dkg őrölt törökmogyoró+ egy kevés a forma előkészítéséhez
5 dkg cukrozatlan kakaópor
1/2 tk szódabikarbóna
1/2 tk sütőpor
22 dkg vaj
20 dkg barna cukor
3 tojás
csipet só
a mázhoz:
7 dkg étcsokoládé
7 dkg mogyorókrém
a díszítéshez pirított mogyoró- vagy manduladarabok
A vajat a cukorral habosra keverjük, majd egyenként belekeverjük a tojásokat.
A mogyorót, a kakaót, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót összekeverjük majd a vajas krémhez keverjük.
26 cm-es tortaformát kikenünk vajjal és megszórjuk darált mogyoróval. A masszát belekanalazzuk a formába és elsimítjuk a tetejét.
180 C-os előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. A formában hagyjuk kihűlni és közben elkészítjük a mázat.
A mázhoz a csokoládét és a mogyorókrémet mikróban alacsony fokozaton megolvasztjuk és hűtőben kenhető állagúra dermesztjük. Ha kihűlt, megkenjük vele a torta tetejét.
A mogyorót vagy mandulát száraz serpenyőben megpirítjuk és a torta tetejét megszórjuk vele.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése