Kicsi gesztenye...


Nagyon szeretem a gesztenyepürét, de valahogy a bolti verzió nekem mostanában túl édes. Az ok persze az is lehet, hogy az utóbbi időben hozzászoktam ahhoz, hogy kevesebb cukorral készítem el az édességeket (és bevallom a kapucsínót is). Visszatérve tehát a gesztenyepürére, úgy gondoltam sütit készítek belőle és ezt a túl édes jellegét úgy próbálom ellensúlyozni, hogy nem teszek egyáltalán cukrot a töltelékbe. Az öltet be is jött, mert  mikor megkóstoltam, tökéletes volt az íze és végül pompás kis torta kerekedett belőle. Igazi őszi desszert.

Gesztenyés-meggyes torta

Hozzávalók:
a tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tojás sárgája
a krémhez:
25 dkg gesztenyemassza
12,5 dkg mascarpone
1 tojás sárgája
2 tojás fehérje
4-5 evőkanál meggylekvár

A lisztet, a porcukrot és a vajat késes robotgépbe tesszük majd összedaráljuk.Hozzáadjuk a tojás sárgáját és összegyúrjuk. Ha nem áll össze a tészta egy evőkanál hideg vizet adunk hozzá. Fél órára hűtőbe tesszük. 
A krémhez a gesztenyemasszát összetörjük, majd a mascarponéval ás a tojás sárgájával összedolgozzuk. Nem tettem bele cukrot, mert túl édes volt a massza. 
A tojások fehérjét habbá verjük és a gesztenyés krémhez keverjük.
A tésztát kivesszük a hűtőből és elfelezzük. Az egyik felét kör alakúra nyújtjuk és kibéleljük vele a kivajazott 31 cm átmérőjű piteformát. Megkenjük lekvárral, majd a gesztenyés krémet ráhalmozzuk. 
A tészta másik felét is kinyújtjuk és csíkokat vágunk belőle, ezzel rácsozzuk be a tetejét.
180 C-os előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Én beleszórtam a krémbe egy tűt és ha nem ragadt rá a krém, akkor elkészült. 



Megjegyzések

  1. Nyam-nyam. Hány centi átmérőjű piteformát ajánlasz? (csak cm van kiírva, szán nem)

    VálaszTörlés
  2. Ajjaj ez lemaradt. Köszönöm, hogy szóltál. 31 cm-es formát használtam (IKEA-s).

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések