Egy kis quiche




Amikor ezt a lepényt készítettem még javában lehetett kapni gyönyörű, nagylevelű mángoldot kedvenc piacomon. Már első ránézésre tudtam, hogy valami pite szerű lesz majd belőle és mikor kezembe vettem Jamie szakácskönyvét, szinte egyből ennél a olasz spenótos finomságnál nyílt ki.
Ha esetleg már nem kapnátok mángoldot, természetesen spenótból is elkészíthető és higgyétek el azzal is ugyanolyan finom. 
Ezt a lepényt (menő néven quiche:)) főleg Ági barátnőmnek ajánlom, aki egyszer azt mondta, hogy őt még sosem tudta meggyőzni a quiche. Hát próbáld ki ezt!! :)

Mángoldos lepény

Hozzávalók:
a tésztához:
30 dkg liszt
15 dkg vaj
egy szál friss rozmaring
néhány szál friss kakukkfű levelei
1 nagy tojás
kevés tej az összeállításhoz
a töltelékhez:
20 dkg spenót vagy mángold
1 cikk fokhagyma
só, bors
1 kisebb fej lilahagyma
néhány ág oregánó levelei
10 dkg reszelt parmezán
2 tojás
10 dkg füstölt sonka apróra vágva
30 dkg mascarpone
1 dl tejszín

Először a tésztát készítjük el. A lisztet a vajjal összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a fűszereket, a tojást és annyi tejet hogy gyúrható tésztát kapjunk. Nem kell nagyon kidolgozni, elég, ha éppen csak összeáll.  Folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük pihenni legalább fél órára.
Egy 29 cm átmérőjű piteformát kivajazunk és a kinyújtott tésztát beletesszük. Levágjuk a lelógó részeket, de úgy, hogy 1 cm széles pereme legyen. A tészta így nem fog összezsugorodni. Villával megszurkáljuk és fél órára a fagyasztóba tesszük. Közben a sütőt előmelegítjük 180 C-ra és ha letelt a fél óra a tésztát 6-8 perc alatt félig megsütjük.
A töltelékhez a hagymát apróra vágjuk és olajon megpároljuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát és a mángoldot. Sóval és borssal ízesítjük, és ha a mángold összeesett, akkor készen is van.
A mascarponét egy tálba tesszük, hozzáadjuk a tojásokat, a sajtot, a tejszínt, sót és borsot, majd alaposan összekeverjük.
Ha tészta megsült, a spenótos keveréket rásimítjuk, megszórjuk a csíkokra vágott sonkával és ráöntjük a krémsajtos masszát. Megszórjuk az oregánó levelekkel, sajtot reszelünk a tetejére és egy kis olajjal meglocsoljuk. Sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.   
Bármilyen salátával tálalhatjuk, én paradicsomsalátát adtam hozzá. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések