Barack a rács mögött
Valahogy mindig sikerül több gyümölcsöt vennem a piacon, mint
amennyit egy hét alatt megeszünk. De mit csináljak, ha egyszerűen nem
tudok ellenállni a hamvas őszibaracknak, a gyönyörűen lila szilvának
vagy éppen azoknak a csodálatos szőlőszemeknek. Most
sem történt ez másképp és pénteken úgy döntöttem, hogy a
„maradékok barackból”gyümölcsös édességet készítek.
Ez az egyszerű és hagyományos finomság készült
tehát belőle, ami mindamellett, hogy isteni finom még látványosan
szépre is sikeredett.
Barackos tortácskák
Hozzávalók:
a tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg vaj felkockázva
10 dkg porcukor
1 tojás+1 a lekenéshez
csipet só
a töltelékhez:
50 dkg őszibarack
2 evőkanál darált zabkeksz
2 evőkanál baracklekvár
fahéj ízlés szerint
A tésztához a lisztet, a vajat és a porcukrot késes
robotgépben morzsásra daráljuk, vagy ha nincs robotgépünk, akkor kézzel
összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojást és összegyúrjuk, majd a hűtőben egy órát
pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket. Az őszibarackot apró kockára
vágjuk és hozzákeverjük a darált kekszet, a lekvárt és a fahéjat.
A tésztát 2 mm vastagságúra nyújtjuk, és akkora
korongokat szúrunk ki belőle, amivel a kosárkákat ki tudjuk bélelni. Lehet egy
nagy tortát is készíteni, ehhez egy 25 cm átmérőjű formára van szükségünk. Megszurkáljuk,
majd 180 C-os előmelegített sütőben 12 perc alatt elősütjük. Ha félig megsült,
kivesszük a sütőből és megtöltjük a kosárkákat a barackos töltelékkel. A
maradék tésztát szintén kinyújtjuk és 0,5 cm-es csíkokra vágjuk. A csíkokkal
berácsozzuk a torták tetejét és megkenjük a felvert tojással. Visszatesszük a
sütőbe és világosbarnára sütjük.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése