Gesztenye, a karácsonyi menü aduásza


Most egy olyan bejegyzés következik, ami egy kicsit eltér a többitől, ugyanis maga a recept nem a jól megszokott gyors és könnyen elkészíthetőek közé tartozik. Ez azonban senkit se riasszon vissza az elkészítéstől, mert gondos átolvasás és átgondolás után tuti siker lesz. Az ünnepi asztal dísze lehet ez a csodaszép és könnyed desszert és garantáltan leveszel mindenkit vele a lábáról. 

Mostanában teljesen rákattantam a mousse tortákra. Imádom a könnyedségét, a szépségét és a letisztultságát. Rengeteg inspirációt gyűjtöttem külföldi oldalakról, de ahonnan a legtöbbet tanultam, az Ötvös Zsuzsanna Praliné Paradicsom oldala. A most megjelent könyve pedig szerintem nekem íródott, mert minden egyes lapja maga a gyönyör. :)

Még egy kis kiegészítés: A forma amiben készítettem, az egy szilikon alagút forma, amit a Pandortex-től rendeltem és nagyon szeretem, mert sokféle desszert készíthető benne. Nagyon megéri az árát. 



Gesztenyés Buche de Noel

Hozzávalók:
Csokis brownie:
50 g étcsokoládé
50 g vaj
25 g liszt
1/2 kk sütőpor
csipet só
80 g tojás (kb.1,5 db)

Mandulás ropogós:
70 g fehér csokoládé
20 g mandulapaszta
20 g corn flakes összezúzva

Fekete ribizli zselé:
100 g feketeribizli püré
15 g cukor
1 lap zselatin

Étcsokoládé mousse:
60 g tej
1 tojás sárgája
90 g étcsokoládé
100 ml habtejszín

Gesztenye mousse:
150 g gesztenyemassza (75%-ost használtam)
50 g tej
5 g lapzselatin
200 g habtejszín
1 evőkanél rum

Tükörmáz:
120 g tejszín
140 g víz
180 g cukor
60 g kakaópor
17 g zselatinpor
50 g étcsokoládé

Először a csoki mousse-t készítsük el. A tejet a tojás sárgáját tegyük egy kisebb tálba, majd sűrítsük be. Öntsük a csokira, majd ha a csoki elolvadt, keverjük egyneművé. A tejszínt verjük habbá és forgassuk bele a csokiba. Öntsük a mousse-t az alagút forma aljába, és tegyük fagyasztóba.

A feketeribizli zseléhez a pürét a cukorral melegítsük össze, a zselatint pedig áztassuk hideg vízbe. A zselatinból nyomkodjuk ki a vizet és olvasszuk fel a meleg pürében. Hagyjuk kihűlni. Ha megdermedt a csoki mousse, öntsük rá a ribizlit és tegyük vissza a fagyasztóba.

A brownie-hoz olvasszuk össze a csokit és a vajat. Tegyük a lisztet, a sót és a sütőport egy tálba, öntsük rá a csokoládét és a tojást, majd keverjük jól össze. Öntsük a masszát egy 29*24-es tepsibe és süssük előmelegített sütőben kb. 10 percig. Csak a felére lesz szükségünk.  Vágjunk belőle akkora téglalapot, ami egy kicsivel kisebb, mint az alagút formánk alja. 

A ropogós réteghez a csokit olvasszuk meg, majd keverjük bele a mandulakrémet és a corn flakes-et. Kenjük el a brownie lapon és tegyük hűtőbe dermedni. 

A gesztenye mousse-hoz a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A tejet felmelegítjük és beletesszük a kinyomkodott zselatint. Ráöntjük a gesztenyére a rummal együtt és összekeverjük. Botmixerrel egy kicsit rásegíthetünk. Hagyjuk hűlni. 
A tejszínt felverjük és a gesztenyéhez forgatjuk. 

Következik az összeállítás. A formából kinyomjuk a mousse-t és elmossuk. Beleöntjük a formába a gesztenye mousse felét, majd belenyomjuk a fagyott csokit. Ráöntjük a többi krémet és végül a ropogós réteggel lefelé kissé belenyomjuk a brownie-t. Visszatesszük a fagyasztóba és egy éjszakát hűtjük. 

A mázhoz a tejszínt, a vizet és a cukrot föltesszük főni, a zselatint 40 g hideg vízbe áztatjuk. Ha felforrt, levesszük a tűzről és belekeverjük a kakaóport. Ezzel is kicsit még főzzük, de forralni már nem kell. Végül hozzáadjuk a zselatint és az étcsokit. Botmixerrel átkeverjük, folpackkal lefedjük és félretesszük hűlni. Amikor kb. 29 fokosra hűlt, kivesszük a fagyasztóból a desszertet, rácsra tesszük és ráöntjük a mázat, óvatosan, hogy mindenhol fedje. Ami lecsorog azt legközelebb más desszerthez még fel lehet használni. Én fagyasztóba szoktam tenni. Végül, amikor már kissé megdermedt a máz, késsel leemeljük a rácsról, a széleket egy spatulával a desszert belseje felé kenjük, hogy szép legyen az oldala. Csokilapokkal, gyöngyökkel díszíthetjük. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések