Handpie
Megőrülök a fűszerek finom illatáért, amelyek sütés közben az egész konyhát betöltik. Sőt, ha valaki éppen ekkor lép be a lakásba, egyből összefut a nyál a szájában és tudja, hogy éppen valami extra finomság van készülőben. Most éppen a kardamommal kábítottam el az ismerősöket és a családot… A kardamomról pedig tudni illik, hogy a körtével és a vaníliával igazán jól megférnek egymással.
Mivel magában a tésztában nincs cukor csak só, ezért az édes körtével tökéletes az összhang. A tészta továbbá tojást sem tartalmaz, ezért nagyon sokáig ropogós marad, így a körte sem áztatja el. Ha nem szeretnétek sokat pepecselni a kis kosarak formázásával, akkor egyszerűen készítsetek egy nagy pitét, a receptben írt tésztamennyiség pont elég egy formához.
Kardamomos vaníliás mini körtepite
Hozzávalók:
a tésztához:
320 g finomliszt
230 g vaj
1/2 kávéskanál só
4-5 evőkanál jéghideg víz
a töltelékhez:
3 db keményebb körte
3 evőkanál cukor
1/2 citrom leve
kevés só
1/4 teáskanál őrölt kardamom
vaníliakivonat
a tetejére:
1 tojás
barna cukor
A tésztához a lisztet és a sót összekeverjük. Belekockázzuk a hideg vajat és összemorzsoljuk vele. A jéghideg vízzel egyneművé gyúrjuk. 1 órát a hűtőben pihentetjük és közben elkészítjük a tölteléket.
A körtéket meghámozzuk és kis kockára vágjuk. Meglocsoljuk a citromlével, hozzáadjuk a cukrot és a fűszereket, majd állni hagyjuk.
A tésztát 2 mm vastagságúra nyújtjuk és kis köröket szaggatunk belőlük. Ráhalmozunk egy kiskanál körtét és egy másik középen kilyukasztott tésztával lefedjük, a széleit villával lenyomkodjuk.
A tojást elkeverjük egy kevés vízzel és megkenjük vele a tészták tetejét, majd megszórjuk a barna cukorral. 180 C-os előmelegített sütőben süssük 15 percig.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése