Mogyoróval stílusosan


Kicsit régen tettem fel receptet, ami nem azt jelenti, hogy tétlenkedtem, sőt.... A mindennapjaimat most inkább a torták töltik ki és ritkábban jut időm a szokásos sütikísérletre. Pedig annyi és annyi tervem van, de ennyivel már a család sem bír el. Most egy kicsit belehúztam és egy kicsit összetettebb recepttel jövök, de senkit ne riasszon el a hosszú leírás, tényleg nem bonyolult desszertről van szó. Úgyhogy vágjatok csak bele, mert ez a mogyorós tart mindenkit levesz a lábáról.


Mogyorós málnás frangipane mogyoróhabbal

Hozzávalók:
a tésztához:
125 g vaj
270 g liszt
csipet só
60 g porcukor
30 g darált mandula
50 g tojás (1 db-)
vaníliakivonat
a frangipane-hoz:
100 g vaj
100 g porcukor
110 g tojás (2 db)
85 g darált mandula
25 g liszt
vaníliakivonat
25 dkg málna
a mogyorós habhoz:
370 g tejszín
3 g zselatin
100 g fehér csoki
50 g mogyorópaszta
a tetejére:
málna
durvára vágott mogyoró
reszelt lime héj

Először a tésztát készítjük el. A lisztet, a porcukrot, a mandulát és a sót összekeverjük, majd belekockázzuk a hideg vajat. Morzsás állagúra dolgozzuk, majd beletesszük az elkevert tojást és a vaníliát. Gyorsan összegyúrjuk, folpackba csomagoljuk és a hűtőben legalább 30 percet pihentetjük. 
Kivesszük a tésztát a hűtőből, lisztezett deszkán 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk, és a kosárkának megfelelő szaggatóval kis köröket vágunk belőle. Kibéleljük vele a kosárkákat és újabb 30 percet pihentetjük a hűtőben. Ezután vakon sütjük a tésztát. Sütőpapírt teszünk minden egyes tésztára, valamilyen nehezéket szórunk rá (én csicseriborsót használok évek óta) és 180 C-os előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Levesszük a nehezéket és további 5 percig még visszatesszük. Kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni.
Közben elkészítjük a frangipane-t. A vajat a porcukorral habosra keverjük, majd egyenként beleütjük a tojásokat és a vaníliát, majd tovább keverjük. A lisztet és a mogyorót összekeverjük és a vajas részhez adjuk. Spatulával elkeverjük és 3/4-ig megtöltjük vele a kosárkákat, majd néhány szem málnát nyomunk bele. Visszatesszük a sütőbe és kb. 15 perc alatt készre sütjük. Ezt is hagyjuk kihűlni.
A krémhez a zselatint egy kevés vízben beáztatjuk, a tejszínt felmelegítjük. A zselatint a tejszínben feloldjuk és ráöntjük a csokira. Hozzáadjuk a mogyorópasztát, elkeverjük és lefedve 8 órára a hűtőbe tesszük. Ha kihűlt, habverővel felverjük és csöves nyomózsákba rakjuk. Kis csúcsokat nyomunk a tart tetejére, a közepére málnát halmozunk, megszórjuk a mogyoróval és végül a reszelt lime héjjal.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések