Tartalmas tart


Nem tudom ki hogy van vele, de én már azért kicsit várom az őszt. Mert ha ősz, akkor jöhetnek a körtés és almás finomságok, amelyektől olyan illat árad a konyhából, hogy annak is összefut a nyál a szájában aki nem éhes. A friss savanykás almás desszertek a kedvenceink, ezért nálunk ebben az időszakban elég sok ilyen jellegű süti kerül az asztalra. Nyár végére tehát jó néhány ötlet várakozik már a tarsolyomban megvalósításra várva. Hétvégén egy mandulás-almás tart-al örvendeztettem meg a családot, amelynek most veletek is megosztom a receptjét. Ha pedig beindult a fantáziátok a témában, akkor válogassatok kedvetekre az alábbi receptjeim közül. 



Mandula-alma tart

Hozzávalók:
a tésztához:
64 g darált mandula
25 g barna cukor
132 g liszt
1/2 kiskanál só
110 g vaj
1 nagy tojás sárgája
 evőkanál hideg víz
a mandulakrémhez:
100 g porcukor
100 g vaj
2 nagy tojás
2 evőkanál liszt
85 g darált mandula
1 csipet só
vaníliakivonat
1 mokkáskanál fahéj
a tetejére:
3 db savanykás alma
4-5 evőkanál cukor
1/2 citrom leve
2 evőkanál baracklekvár

Először a mandulás linzeralapot készítjük el. A mandulát, a barna cukrot, a sót és a lisztet egy tálba szórjuk és jól elkeverjük. Belekockázzuk a hideg vajat és morzsásra keverjük. Én a robotgép krémkeverő lapátjával készítem. Amikor a vaj már bevonta a lisztkeveréket, beleöntjük a hideg vízzel elkevert tojás sárgáját. Még egy kicsit járatjuk a robotgépet, amíg összeáll a tészta. Folpackba csomagoljuk és a hűtőben egy órát pihentetjük. 

A hűtőből kivéve a tésztát lisztezett deszkán piteforma nagyságúra nyújtjuk. Szépen beleigazgatjuk a formába, a szélét pedig levágjuk. Újra visszatesszük a hűtőbe 30 percre és bekapcsoljuk a sütőt 190 C-ra (légkeveréses 170 C). Ha lehűlt, teszünk rá egy sütőpapírt, majd felöntjük valamilyen nehezékkel. Nekem évek óta van egy csomag száraz csicseriborsóm, amit erre használok. Sütőbe toljuk és 15 percig sütjük, levesszük róla a nehezéket és további 5 percig sütjük még. Ha megsült kivesszük és hagyjuk hűlni.

Amíg hűl az alap elkészítjük a mandulás krémet. A vajat és a cukrot habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. A mandulát, a sót és a lisztet összekeverjük és a vajas keverékhez öntjük. Vaníliával ízesítjük. A krémet a formába öntjük és elsimítjuk. 
Az almákat meghámozzuk és szeletekre vágjuk. Meglocsoljuk citromlével és megszórjuk 3 evőkanál cukorral. Az almaszeleteket szép sorban az a krém tetejére pakoljuk és még megszórjuk 1-2 evőkanál cukorral. A sütőbe toljuk és 40-45 perc alatt készre sütjük. 

Kivesszük a sütőből és egy rácsra tesszük hűlni. A baracklekvárt pár csepp vízzel a mikróban felforraljuk és ezzel kenjük meg a még meleg pitét. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések