Liszt nélkül sok mákkal


Egy újabb lisztmentes finomsággal érkeztem ma, amiben cserébe nagyon-nagyon sok mák van. Ennek a tortának bárki nyugodt szívvel nekivághat, hiszen rémegyszerű az elkészítése és ha a cukrot esetleg valamilyen édesítőszerre cserélitek, még a plusz kilóktól sem kell félni. A tetejét igazából bármilyen gyümölccsel díszíthetitek, minél több, annál jobb. Na ki az aki összedob egy ilyet hétvégére?


Lisztmentes máktorta 

Hozzávalók:
5 db tojás
90 g cukor
30 g porcukor
200 g őrölt mák
100 g pörkölt őrölt mogyoró
125 g vaj
reszelt citromhéj
málnalekvár
50 g étcsokoládé
0,5 dl tejszín
a díszítéshez bármilyen bogyós gyümölcs

A vajat és a porcukrot keverjük habosra keverjük. Hozzáadjuk egyenként a tojások sárgáját és tovább verjük. A továbbiakban spatulával dolgozunk. Keverjük össze a mákot, a mogyoró és a citromhéjat, majd forgassuk a vajas részhez. 
A tojások fehérjét verjük habbá és fokozatosan adagoljuk bele a cukrot. Egy kanálnyit keverjünk a mákos részhez, majd adjuk hozzá a többit is és óvatosan keverjük el. 
Egy 18 cm-es forma aljára tegyünk sütőpapírt és öntsük bele a tésztát. 180 C-os előmelegített sütőben süssük kb. 35 percig. Mielőtt kivennénk a sütőből, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Ha megsült, vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni. 
Vágjuk ketté a tortát és töltsük meg jó vastagon a lekvárral. A tejszínt melegítsük fel és öntsük a darabolt csokoládéra. Hagyjuk kicsit szilárdulni, majd kenjük be vele a tortát kívülről. A torta tetejét díszítsük gyümölccsel. Nekem áfonya volt itthon, úgyhogy ezt használtam.


Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések