Édes kis semmiség


Nagyon szeretnék végre egy igazi financier formát, mert a madeleine után ez a kedvenc francia édességem. Rá kell állnom sosben a beszerzésére bármi áron, mert ezekből a mogyorós kis csodákból egy adag bizony nagyon karcsú mennyiség és mégis csak szebben festene az igazi, eredeti formájában elkészítve. (Ha valakinek esetleg van valami jó tippje a beszerzés helyét illetően, kérem ne tartsa magában:)).
Naszóval magára a receptre térve mindenképpen próbáljátok ki ezt a sütit és semmiképpen ne hagyjátok ki a vaj barnítását, mert attól lesz még különlegesebb az íze, ami a pirított mogyoróval szuper kis együttest alkot. 


Mogyorós Financier

Hozzávalók:
125 g vaj
105 g (3 közepes tojás) tojásfehérje
5 dkg liszt
7 dkg porcukor
5 dkg barna cukor
5 dkg pirított darált mogyoró
csipet só
5 dkg étcsokoládé
a díszítéshez liofilizált málna

A mogyorót száraz serpenyőbe tesszük és kissé megpirítjuk. Félretesszük hűlni, ledörzsöljük a héját és finomra daráljuk.
A vajat egy lábosban tesszük és addig melegítjük, amíg aranybarna nem lesz és finom dióillatú. Félretesszük hűlni.
A lisztet, a porcukrot, a barnacukrot, a sót és a barna cukrot összekeverjük. A tojások fehérjét egy habverővel enyhén felverjük, éppen csak hogy habos legyen és beleöntjük a lisztes keveréket. Jól elvegyítjük, majd a vajat kanalanként hozzáadjuk. Minden kanál után jól elkeverjük, hogy ne legyen nagyon zsíros a tészta. Hűtőben 1-2 órát pihentetjük. 
A masszát financier formába (nekem sajnos nincs, ezért mini muffin formát használtam) kanalazzuk és 180 C-os előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük. 
Amikor kihűlt, a csokoládét megolvasztjuk és a süti tetejére csorgatjuk. Liofilizált málnadarabokkal díszítjük. 





Megjegyzések

  1. Mentve :)
    A Chili&Vanília receptnél kommentben ezt írták: Kitchen Factory üzletekben (Mom park, v. Westend)
    De ilyet is találtam: http://kookta.hu/webshop/hu/sutoformak/2941-financier-szilikonos-s%C3%BCt%C5%91forma-20db-os-8420460002505.html
    Jöttem most körbenézni, vasárnap nem is tudom, hogy olasz vagy francia reggelit és finomságokat készítsek :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések