Nagyi sütije


Az utóbbi időben a torták mellett nem nagyon jutott időm mást sütni, amit kiscsaládom már szóvá is tett. Így nem volt mit tenni, azonnal a tettek mezejére léptem és megleptem őket ezzel a kuglóffal. Az összeállítása pikk-pakkra megvan és hogy jó szaftos legyen a tésztája, telepakoltam házi lekvárral. A sós karamell a tetején pedig már csak a pont volt az i-n. Menjetek rá ti is, elronthatatlan! :)


Diós lekváros kuglóf  sós karamellmázzal

Hozzávalók:
15 dkg cukor
15 dkg vaj
2 tojás
20 dkg liszt
15 dkg darált dió
10 evőkanál sárgabaracklekvár
1 dl tej
1/2 csomag sütőpor
csipet só
a mázhoz:
12,5 dkg cukor
75 ml tejszín
2,5 dkg vaj
1/2 kiskanál sópehely

A vajat a cukorral és a tojással habosra keverjük. A lisztet a sóval, a dióval és a sütőporral összekeverjük, majd a vajas részhez adjuk, végül belekanalazzuk a lekvárt. Egynemű tésztává keverjük, de vigyázzunk ne kevergessük sokáig. A kuglófformát vajjal és liszttel kikenjük, majd beleöntjük a masszát. 
170 C-os előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. 
Ha megsült kivesszük és egy kicsit hagyjuk hűlni. Egy tálra borítjuk és teljesen kihűtjük. 
A karamellszószhoz tegyük egy kis edénybe a cukrot egy evőkanál vízzel és közepes lángon kezdjük el melegíteni. Ne kevergessük, csak néha rázogassuk meg az edényt. Amikor már szép közepes barna a színe, húzzuk félre, tegyük bele a vajat, a tejszínt és a sót. Tegyük vissza a tűzhelyre és melegítsük addig, amíg egynemű lesz. Hagyjuk kicsit hűlni és öntsük le vele a kuglófot. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések