My rabbit


Sokszor eszembe jutnak azok a régi, átmulatott éjszakák, mikor az ember lánya hajnalban hazatérve a vasszöget is megette volna, de mivel a hűtő éppen üres volt előkerült a szekrény alsó polcáról a legvégső tartalék, a mindenki számára oly ismerős arany tégely és benne a sertésmájkrém! Egy friss paprikával elfogyasztva ez akkoriban életet tudott menteni, viszont azt inkább ne firtassuk milyen összetevői is voltak! A napokban az egyik bevásárlásom során egy csodás nyúlmáj jött velem szemben. Nem haboztam, azonnal a kosaramban landolt és már akkor elhatároztam hogy, ebből bizony májkrém készül majd, természetesen nem pont olyan, mint a fentiekben leírt. Kóstoljátok meg, mert tényleg isteni, aki pedig idegenkedik a nyúltól, természetesen csirkemájból is elkészítheti.


Nyúlpástétom szarvasgombaolajjal

Hozzávalók:
500 g nyúlmáj
3-4 levél zsálya
120 g vaj
2 cikk fokhagyma
szarvasgombaolaj
2 kávéskanál rózsabors
1 dl fehérbor
25 ml tejszín
ízlés szerint konyak
só, bors

40 g vajat tegyünk egy serpenyőbe. Ha megolvadt a vaj, tegyünk bele 1-2 (attól függ mekkora levél, nekem elég aprók voltak az erkélyen) apróra vágott zsályalevelet, a fokhagymát és a darabolt, tisztított nyúlmájat. Főzzük lassú tűzön, míg a máj el nem kezd barnulni. Akkor adjuk hozzá a bort és főzzük tovább 2 percig, közben sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Ezután öntözzük meg a konyakkal és gyújtsuk meg (csak óvatosan, a konyhára még szükségünk lesz a jövőben:)). Amikor az alkohol elpárolgott egy lyukacsos kanállal szedjük ki a májat és tegyük egy aprítógépbe, a levét pedig forraljuk be 1-2 perc alatt. Adjuk hozzá a májhoz a szarvasgomba olajat és a tejszínt majd turmixoljuk simára. Öntsünk hozzá annyi megmaradt levet, amennyitől selymes állagú lesz. Kanalazzuk kis tálkákba vagy egy nagyobba.
A maradék vajat tegyük a lábasba és barnítsuk meg. Addig melegítsük, amíg apró kis barna pöttyök megjelennek a lábas alján, majd öntsük a májkrém tetejére. Tegyünk rá 1-1 levél zsályát és az egészben hagyott rózsaborsot. Hagyjuk egy éjszakát állni, majd friss ropogós kenyérrel tálaljuk.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések