Plum ala Frangipán


Itt a szilvaszezon és mi mást lehetne belőle készíteni, mint egy jó gyümölcsös-diós tortát vagy fahéjas szilvás fagyit, nem is beszélve egy jó pálinkáról, de ez utóbbi természetesen kakaórocker ötlete a felhasználás helyességét illetően. :) Tehát most maradjunk  inkább a tortás verziónál… Bevallom kicsit csaltam a frangipán töltelékkel, mivel nem volt otthon mandula, csak dió, ettől függetlenül tökéletes lett az összhatás. A nyárra való tekintettel természetesen nem csak tejszínhabbal lehet tálalni, hanem mondjuk fahéjas vagy éppen vanília fagyival is.

Szilvás "frangipán" torta

Hozzávalók:
a tésztához:
200 g liszt
100 g vaj
50g porcukor
1 narancs reszelt héja
1 csipet só
a töltelékhez:
120 g puha vaj
120 g cukor
3 nagy tojás
100 g pirított darált dió
35 g liszt
vaníliakivonat
10 szemszilva kimagozva és fölszeletelve
1 kávéskanál őrölt fahéj
a tálaláshoz fahéjas tejszínhab

A tésztához a hozzávalókat késes robotgépbe tesszük és morzsás állagúra keverjük, majd összegyúrjuk. Ha szükséges adjunk hozzá narancslevet vagy vizet. Tegyük hűtőbe pihenni minimum 30 percre.
A diót száraz serpenyőbe tesszük és kissé megpirítjuk, majd ha kihűlt, finomra daráljuk.
Elkészítjük a tölteléket. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Ezután belekeverjük a darált diót és a lisztet, majd a vaníliakivonatot is. 
A tésztát kinyújtjuk és kibélelünk vele egy cm-es piteformát, az alját villával megszurkáljuk és szintén hűtőbe tesszük 10 percre. 10 perc után kivesszük és beleöntjük a tölteléket majd a szeletelt szilvával kirakjuk a tetejét és megszórjuk őrölt fahéjjal. 120 C-os előmelegített sütőbe toljuk és kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Fahéjas tejszínhabbal tálaljuk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések