Almárium


Jó régen írtam már bejegyzést a blogba, de tudjátok nyaralás, befőzés, időhiány, bölcsi szünet, ilyenek…. Viszont most újra itt és természetesen újra valami édesség. Ezúttal egy hagyományos almás pitét hoztam nektek, gyönyörű piteformában, igazi, ízletes friss almával, kicsit feldíszítve, egyszóval pontosan úgy, ahogy azt kell…

Almás pite

Hozzávalók:
a tésztához:
30 dkg liszt
1 kiskanál sütőpor
10 dkg porcukor
15 dkg vaj
2 tojás sárgája
1 evőkanál tejföl
1 lime vagy citrom reszelt héja
1 csipet só
vaníliakivonat
a töltelékhez:
1 kg alma
1 rúd fahéj
10 dkg cukor
1 kiskanál vaj
1/2 citrom leve
vaníliakivonat
1 marék dió
1 kanál porcukor

Először a tölteléket készítsük el. Az almákat hámozzuk meg és tegyük citromos vízbe, hogy ne barnuljanak meg. Nagy lyukú reszelőn reszeljük le csavarjuk ki a levét és csepegtessük bele a maradék citromlevet. 
A cukrot karamellizáljuk és beletesszük a lereszelt almát. Dobjuk bele a vajat és ízesítsük az egész fahéjjal és a vaníliával. Pár percig kevergessük, majd tegyük félre hűlni.
A diót a porcukorral durvára daráljuk.

A tésztához a lisztet, a porcukrot és a vajat összemorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Fél órára a hűtőbe tesszük pihenni.
A tésztát kivesszük a hűtőből és két részre osztjuk. Az egyik felét kinyújtjuk kerek formára és egy 23 cm átmérőjű piteformába igazítjuk. Megszórjuk a darált dió felével és beletesszük a reszelt almát, majd ezt is megszórjuk a maradék dióval. A tészta másik feléből egy kicsit lecsípünk a díszítéshez és ezt is kerek formára nyújtjuk. Befedjük vele a tortát és a széleket összecsípjük. A tetejére levéldíszeket vágunk a maradék tésztából és a tojás fehérjével felragasztjuk. Villával megszurkáljuk a tetejét és lekenjük tojásfehérjével. 
180 C-os előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Tálaláskor megszórhatjuk porcukorral. 



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések