2011. november 18., péntek

Lélekmelegítő


Mielőtt bárki félreértené a címet, ezúttal nem a pálinkára vagy más effélére kell gondolni! Egyszerűen ebben a szürke, szmogos időben az embernek ahhoz sincs kedve, hogy kidugja az orrát a lakásból. Ilyenkor semmi más nem esik annyira jól, mint egy forró, finom leves vagy egy jó forralt bor. Az előbbire szavaztam és egy gyors levessel jobb kedvre derítettem magam és a családot. Ezen a héten -mint már annyi mindent- ezt is kétszer kellett elkészítenem, mert mindenkinek annyira ízlett, hogy az első pillanatok alatt elfogyott.

Sütőtök leves pirított tökmaggal

Hozzávalók:
1 kg sütőtök
1 szál póréhagyma
2 cikk fokhagyma
vaj és olívaolaj
5 dl zöldségalaplé
egy kevés fehérbor
1 dl tejszín
1 dl tej
só, bors, szerecsendió
tökmagolaj
hántolt tökmag

A tököt meghámozzuk és kis kockákra vágjuk. A hagymát felkockázzuk és a vaj olaj keveréken megpároljuk. Hozzáadjuk a apróra vágott fokhagymát, majd beletesszük a kockára vágott tököt. Pár percig pároljuk, majd beleöntjük a bort. Megvárjuk amíg elpárolog és ezután felöntjük az alaplével. Ízesítjük sóval, borssal és frissen reszelt szerecsendióval. Ha a tök megpuhult a levest leturmixoljuk és felöntjük a tejjel és tejszínnel.
A tökmagot száraz serpenyőben megpirítjuk és ezzel tálaljuk a levest. Tehetünk még bele pár csepp tökmagolajat.

1 megjegyzés: